Nimba

Huid – darmaandoeningen.

Latijn: Azadirachta indica

Engels: Neem tree

Nederlands: Neem boom

 

Achtergrond informatie:

Nimba, ook wel Neem boom genoemd, behoort tot de Meliaceae, ofwel mahonie-familie. Het is een vrij uitgebreide plantenfamilie. De Meliaceae zijn inheems in tropische en subtropische gebieden.

Nimba is een schaduwgevende boom en groeit op bijna alle grondsoorten. Het is een bijzonder snelgroeiende boom en kan zo’n 12-15 meter hoog worden. Er zijn exemplaren van meer dan 200 jaar oud. De Neem boom heeft weinig water nodig en kan extreem hoge temperaturen doorstaan.

Nimba is een van de belangrijkste ontgifters in de Ayurvedische geneeskunde en is een krachtig koortswerend en ontstekingsremmend middel. Het wordt inwendig en uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen en darmaandoeningen. Alle delen van deze boom worden gebruikt. Het is zeer genezend voor de huid en het is één van de sterkste bloedzuiverende middelen. De antibacteriële eigenschappen zijn wetenschappelijk uitvoerig onderzocht. Nimba verhoogt de immuniteit (verbetert alle lichaamsfuncties), reguleert een overactief immuunsysteem en allergische reacties en minimaliseert ontstekingen. Nimba verhoogt de productie van interferonen en de activiteit van de macrofagen en lymfocyten.

De astringente eigenschap van Nimba heeft het vermogen om levende weefsels samen te trekken, hetgeen de wondgenezing bevordert. Nimba zuivert wonden en bespoedigt de rijping van abcessen en hun genezing. Nimba stimuleert de lever, zuivert het bloed en doodt wormen en bacteriën.

 

Indicaties:

Huidziekten (bloedverontreiniging, elasticiteitsverlies van de huid, rode gevoelige huid, gordelroos, netelzucht, eczeem en zweren), luizen, wonden, schimmelinfecties, koorts, hoofdpijn, vergiftingen, hoest, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, wormen / parasieten, leverfunctiestoornissen, geelzucht, diabetes.

leo.