Haldi – Curcumine

– Latijn: Curcuma longa

– Engels: Turmeric

– Nederlands: Kurkuma

– Familie: Zingiberaceae

– Gebruikt deel: wortelstokken

 

Curcuma longa, Kurkuma, is een lange plant met een grote wortelstam en met ovale of langwerpige wortelstokken. Deze zijn 2 tot 6 cm lang en 1 tot 1,7 cm dik. De bladeren van Curcuma zijn erg groot. De bloemen zijn 10 tot 15 cm lang. De curcuma plant wordt ongeveer 80 cm hoog. Curcuma behoort tot de Gemberfamilie. De plant groeit in alle warme gebieden van de wereld en voornamelijk op grote schaal in India en China, aan de voet van hellingen van gebergten.

De wortelstokken worden medicinaal gebruikt. In de Ayurveda wordt Curcuma van oudsher gebruikt bij ontstekingen, bursitis (slijmbeursontsteking), bij reumatoïde artritis, bij atherosclerose (dichtslibben van bloedvaten door ophoping van cholesterol en vet in de vaatwanden) en wordt ook gebruikt bij dyspepsie (bijv. winderigheid, diarree, opboeren, misselijkheid, duizeligheid), bij menstruatieproblemen (niet menstrueren (amenorroe) of menstruatiepijn (dysmenorroe)), bij leverziekten (o.a. geelzucht), bij huidziekten en bij een slechte bloedsomloop. Voor deze laatste twee vanwege de bloedzuiverende eigenschappen.

Curcuma beschikt over anti-oxidatieve, ontstekingsremmende en anti-carcinogene functies. Zo beschermt Curcuma het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen oxideren o.a cholesterol waardoor aderverkalking kan ontstaan. Aangetoond is dat Curcuma beter in staat is hydroxyl-radicalen te bestrijden dan vitamine E. Hydroxyl-radicalen komen vooral voor in de gewrichten en veroorzaken daar ontstekingsverschijnselen gepaard gaande met pijn, roodheid, zwelling en afbraak van kraakbeen. Curcuma stimuleert lever en gal, het beschermt de lever tegen toxische componenten, het verbetert de oplosbaarheid van gal en het verlaagt het cholesterol. Het vermindert het samenklonteren van de bloedplaatjes (hetgeen de circulatie bevordert en helpt beschermen tegen artherosclerose). Curcuma helpt ook bij het voorkomen van trombose, omdat het de trombocyten-aggregatie remt.

De anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen van Curcuma hebben geleid tot onderzoek naar de mogelijkheden die het kan bieden bij de bestrijding van de ziekte van Alzheimer (een aandoening waarbij oxidatieve en inflammatoire processen bij betrokken zijn). Ook zijn er inmiddels verschillende studies gedaan naar het effect van Curcuma in de bescherming tegen kanker. Gebleken is dat Curcuma in elk van de drie stadia van de carcinogese (initiatie, promotie, progressie) een protectieve en remmende werking kan hebben.

 

Indicatiegebieden van Haldi:

* ontstekingen

* atherosclerose

* dyspepsie

* menstruatieproblemen

* leverziekten

* huidziekten

 

Contra indicatie:

Curcuma kan beter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding. Ook dient Curcuma niet gebruikt te worden bij galweg obstructies, zoals pijnlijke galstenen. Curcuma bevordert namelijk de galafscheiding van cholesterol en galzuur van de lever. Het zet de galblaas aan zich te ontlasten. Daarom wordt Curcuma niet aanbevolen aan mensen die galstenen hebben of hebben gehad.