Tulsi

Ontstekingsremmend – zuivert de luchtwegen

Latijn: Ocimum sanctum

Engels: Holy Basil

Nederlands: Heilige basilicum

 

Achtergrondinformatie:

Tulsi werd al duizenden jaren geleden in de Veda’s beschreven en wordt in India naast onder andere de Lotus als heilige plant beschouwd. Tulasi wordt in veel Indiase huizen en tempels gehouden vanwege de heilige en omgevingsreinigende kracht. Het is een scherp geurende plant met ovale gekartelde en harige bladeren en wordt zo’n 45 cm hoog. De bloemen zijn paars en karmozijnrood van kleur en geldt in India als een sterk tonicum. Van de plant worden het blad, het zaad, de wortel en de bloem gebruikt, waarvan het blad de meeste toepassingen kent.

Tulasi is rijk aan eugenol, nerol, sporenelementen, terpenen en flavonoïden. Bovendien bevat het 5 vetzuren, waaronder linol en linoleenzuur. Het triglyceride bestanddeel heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Tulasi, een antioxidant, ondersteunt en bevordert het ademhalingsstelsel. Het heeft anti-bacteriologische, ontstekingsremmende, slijmafdrijvende, zweetverdrijvende, koortsverlagende en krampstillende eigenschappen en is zeer nuttig bij (bacteriële) infecties (in de luchtwegen); het helpt bij kou en verwijdert overtollig kapha uit neus en longen en de bovenste luchtwegen. Het gaat stress tegen, verhoogt het lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen, heeft een anti-astmatisch en anti-reumatisch effect en bevordert de spijsvertering. De WHO (World Health Organisation) heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar Tulasi ( Ocimum Sanctum) en kwam tot dezelfde conclusie als in de oude Veda’s staat beschreven.

 

Indicaties:

Koorts, verkoudheid, hoest, catarre, allergie, bronchitis, astma, influenza, candidiasis, voorhoofdsholteontsteking / verstopte bijholten, keelontsteking, reumatiek, artritis, hoofdpijn, kramp, stress en andere mentale stoornissen.