Levend bloed analyse

Bloed is een vloeibaar weefsel. Het wordt gerekend tot de steunweefsels, omdat de tussenstof bepalend is voor dit type weefsel. Bloed is ook een transportmiddel en het vormt de schakel tussen het interne en externe milieu.

Bloed is volgens de Ayurveda één van de zeven fundamentele en vitale weefsels (dhatus genoemd). Bloed is betrokken bij het transport van de gassen O₂ naar de cellen en CO₂ naar de longen.

Voedingsstoffen worden door de darmen opgenomen en gaan via het bloed naar alle cellen. Ook hormonen maken gebruik van dit transportmechanisme. Bloed transporteert ook metabole afvalstoffen en andere afvalstoffen. Bloed reguleert ook de Ph (zuurtegraad) en heeft een belangrijke functie in de homeostase (de persoonlijke constitutie –Prakriti genoemd in de Ayurveda). Bloed zorgt voor de verversing van het
intern milieu, waardoor de homeostase gewaarborgd blijft. Uitwisseling van stoffen vindt plaats ter hoogte van de capillaire netwerken. De kleine moleculaire stoffen ( water, gassen) verplaatsen zich door middel van diffusie. Ook is er een tweede transportproces: een combinatie van filtratie, osmose en reabsorptie. Filtratie en reabsorptie zijn aan elkaar gelijk. In de praktijk blijkt vaak 10% van het weefselvocht tussen de weefselcellen te zitten. Om dit weg te voeren gebruikt het lichaam lymfevaten. Dit vocht wordt ook wel lymfe genoemd. De globuline en leukocyten die zich in bloed bevinden zijn betrokken bij de immuniteit en de afweer. Hierdoor is het lichaam gewapend tegen pathogene micro-organismen. Verder beschermt ons bloed door middel van stolling.

Ongeveer 8 % van het lichaamsgewicht bestaat uit bloed. Bij mannen is dit gemiddeld 5 tot 6 liter en bij vrouwen 4 tot 5 liter. Bloedplasma bestaat uit: water, zouten, plasma-eiwitten, bloedgassen en passageaire stoffen.

Passageaire stoffen zijn stoffen die soms tijdelijk maar ook lange tijd in mindere of meerdere mate aanwezig zijn. Op bepaalde momenten zullen er bijvoorbeeld veel voedingsstoffen als glucose, vetzuren en aminozuren zijn. Op het andere moment zijn er veel afbraakproducten van de stofwisseling. Bloedcellen worden geproduceerd in het reticule endotheliale systeem. Bestaande uit reticulair bindweefsel en endotherm (afgekort RES). RES is een verzamelnaam voor verschillende weefsels die verantwoordelijk zijn voor het produceren van bloed. Onder andere het rode beenmerg en het lymfatisch weefsel. Bloedcellen bestaan uit stamcellen. Stamcellen bevinden zich in het RES.


Beenmerg (medulla ossium) is het actiefste orgaan van het menselijke lichaam. Dagelijkse productie:
200 miljard erytrocyten en 150 miljard leukocyten begint uit stamcellen

Stamcellen:
– Erytrocyten 95% van de totale hoeveelheid bloedcellen
– Leukocyten : 6000-8000 per mm³ bloed, drie typen: granulocyten, monocyten, lymfocyten
– Trombocyten

Levend bloed analyse (LBA) is een onderzoek dat bijzonder waardevol is bij de beoordeling van patiënten die lijden aan chronische ziekten, bacteriële problemen, infectiegevoelige kinderen, schimmel problematiek, toxische belasting en meer. Met LBA is ook het resultaat van de therapie goed te volgen. De LBA is voor de patiënten uiterst motiverend, daar ze zelf hun bloed rechtstreeks kunnen waarnemen via een monitor. De LBA kan niet vervangen worden door een ander bloedonderzoek, zelfs niet door een klassieke bloedanalyse.

De LBA is een diagnostische onderzoeksmethode waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit van verschillende elementen van het bloed. Er wordt gekeken naar de vorm en de activiteit van de bloedcellen. LBA vormt een interessante aanvulling op de klassieke bloedanalyse. De activiteit van de witte bloedcellen, de aanwezigheid van andere partikels, eiwitstoringen en vrije radicaalactiviteit kan waargenomen worden. De afwijkingen in de vorm van bijvoorbeeld de witte bloedcellen of in de levendigheid van de cellen kan een aanwijzing geven voor de oorzaak van de klacht. Het is mogelijk om de verschillende bloedbestanddelen duidelijk van elkaar te onderscheiden zoals de rode en de witte bloedcellen, fibrinedraden en afvalstoffen. Het is een hele andere kijk op het bloed met veelal verrassende uitkomsten. Wat een standaard bloedonderzoek niet laat zien, kan wel aan het licht komen bij een levend bloed analyse. Door middel van een klein prikje en een druppel bloed kan het bloed worden geanalyseerd. LBA is een methode om vooral de kwaliteit van het bloed in levende toestand te bestuderen. Het is verbazingwekkend hoeveel verstoringen er te zien zijn. Deze verstoringen kunnen leiden tot allerlei klachten (bijvoorbeeld vermoeidheid, darm problemen enzovoort). Doordat deze klachten bij een normaal (regulier) bloedonderzoek weinig of geen (kwantitatieve) afwijkingen vertonen, kan er aan de klachten weinig gedaan worden. De levend bloed analyse geeft goede informatie die nuttig is bij het opstellen van een behandelingsplan.

Over de LBA test
Met een microscoop wordt en aantal aspecten van het bloed onderzocht zoals de witte bloedcellen, de vorm van de rode bloedcellen, en de bloedplaatjes. Op deze manier kan je kijken naar het kwalitatieve aspect en naar de activiteit daarvan in het bloed. Als eerste wordt in het bloed gekeken naar de beweeglijkheid van de bloedcellen. Stromen de rode bloedlichaampjes vrijelijk rond en hoe is de souplesse? Kunnen ze zich makkelijk vervormen als ze bijvoorbeeld tussen twee andere cellen door willen? Het bloed kan daardoor op kwalitatieve aspecten beoordeeld worden, zoals de doorstroming, de afvalstoffen en eventueel aanwezige virussen, schimmels of allergieën, de vorm van de rode bloedlichaampjes (erytrocyten) de soepelheid, van de celmembraan, de activiteit en het aantal granulocyten en lymfocyten, bloeddoorstroming, verzuring, de mate van stress, inwendige milieuverstoring, membraan (in)stabiliteit, afweervermogen tegen ziekten en infecties, vrije radicalen schade, schimmel belasting (onder andere Candida belasting). Naast de LBA wordt er ook een vrije radicalen test (VR-test) gedaan. Dan wordt het bloed pas bekeken als het is opgedroogd. Uit deze bloeddruppel wordt informatie gehaald over de aantasting van het systeem door vrije radicaalbelasting te reduceren. Vrije radicalen zijn namelijk agressieve moleculen of atomen. Het zijn giftige bijproducten van normale biochemische processen, die in te grote hoeveelheden worden geproduceerd onder invloed van onder andere (milieu)vervuiling, straling, alcohol, slechte voeding, et cetera. De vrije radicalen zijn oorzaak van schade in de cellen, weefsels en het hormonale systeem. Ze beïnvloeden ook diverse processen, bijvoorbeeld de bloedstolling, en spelen een rol bij het ontstaan van diverse auto-immuun ziekten (bijvoorbeeld reuma, allergieën).

Het is, in tegenstelling tot het standaard bloedonderzoek, een kwalitatieve analyse van het bloed en een zeer gewaardeerde gezondheidsanalyse. Tekorten aan vitaminen, aminozuren en mineralen kunnen aan het licht komen.