Home > Vedische Astrologie > Betekenis en doel van Vedische astrologie (Jyotish)
De Vedische astrologie is de oudste vorm van astrologie, ze is een praktische toepassing van de Veda’s, die de kennis van alle gebieden van het leven bevatten. De wijsheid van de Veda’s, die van het begin der tijden is, kan nooit echt verloren gaan omdat ze voor altijd in de container van het menselijk bewustzijn ligt opgeslagen. Men kan haar vergelijken met het elektron, dat zo oud is als het universum, maar waarvan het bestaan op een bepaald moment in de evolutie van de mens wetenschappelijk is vastgesteld.
De Vedische astrologie, in het Sanskriet Jyotish genoemd, is één van de grootste geschenken die de Veda’s voor de mensheid hebben nagelaten; ze is wiskunde van de natuur.
Jyotish betekent: innerlijk licht (het Goddelijke licht dat in ieder mens aanwezig is) en heeft ten doel het licht in ons te doen ontwaken zoals dat bij de Vedische zieners in hoge mate het geval was. Het woord astrologie heeft een soortgelijke oorsprong: ‘astro’ verwijst naar de sterren en ‘logos’ betekent wetenschap. De sterren zijn belichamingen van licht en vullen de ruimte met hun kosmische energie. Het licht dat door de sterren en de planeten wordt verspreid wordt door de aarde opgevangen en oefent invloed uit op de aarde zelf en alle leven daarop.
De mogelijkheden van de Vedische astrologie zijn bijna onuitputtelijk en haar methoden kunnen in vrijwel elk gebied van het leven worden toegepast, aan de wetenschappelijke waarde van Jyotish hoeft niet getwijfeld te worden.
De hele structuur van de schepping is gebaseerd op de werking van natuurwetten, die altijd dezelfde zijn. de cycli van de zon, de maan en de planeten, kunnen met uiterste precisie worden berekend. De mens is zelf onderdeel van de werkzaamheid van de natuurwetten en alle transformaties van de hemellichamen vinden ook in onszelf plaats.
Door het universum en haar dynamiek te kennen, kunnen wij onszelf leren kennen ( en omgekeerd) en de Vedische astrologie is het instrument dat al lang geleden daarvoor werd ontwikkeld. De geboortekaart (Janam Kundali) is een opname van het universum, vanaf de aarde gezien, die het functioneren van de natuurwetten op een vereenvoudigde manier weergeeft. Ze geeft een allesomvattend inzicht in de intieme relatie en het eeuwigdurende dynamische proces tussen mens en universum.
De mens is onlosmakelijk met het universum verbonden. Ayurveda, de holistische gezondheidsbenadering, leert dat ieder mens een uniek lichaamstype heeft, Prakriti genoemd. Op dezelfde wijze leert Jyotish dat ieder mens ook een unieke planetaire constitutie heeft. Planeten zijn werkzaam in de magnetische en elektrische krachtenvelden en beïnvloeden voortdurend het leven van ieder mens op aarde. Het effect van de kosmische energie die ze uitzenden en waarmee ze op alles en iedereen invloed uitoefenen is afhankelijk van tijd en plaats. Om deze invloeden voor een bepaalde persoon vast te stellen zijn de geografische gegevens, de geboortedag en –tijd van groot belang. Wanneer het om de geografische plaats gaat van de positie van de aarde, dan wordt bij de berekeningen gebruik gemaakt van lengte- en breedtegraden.
De Vedische astrologie of Jyotish is de wetenschap van de studie van de hemellichamen en hun effecten op het menselijk leven. Het hogere doel van Jyotish is het realiseren van het innerlijk licht, dat in ieder mens aanwezig is en dat een afspiegeling is van het universele licht. Atma Jyoti Parama Dharma betekent dat wij het innerlijk licht van Atma of het hogere Zelf kunnen ontwikkelen met behulp van Jyotish. Wij moeten daarbij bedenken dat de Vedische astrologie of Jyotish niet alleen met voorspellingen te amken heeft, maar in de meest ruime zin de relatie tussen het universum en het bestaan van de mens verklaart en op een praktische wijze toepast. Zo beschikt Jyotish over een heel scala aan instrumenten die ingezet kunnen worden om die relatie te optimaliseren.
De wetenschap van astrologie maakt al vanaf het begin der tijden onderdeel uit van de samenleving. De priesters ten tijde van de Vedische beschaving waren ook astroloog. Als Daivagnya, dat wil zeggen iemand die Gods intenties blootlegt, genoten ze hoog aanzien aan het hof van de koning. De koning nam geen enkel besluit zonder eerst zijn hoogste raadgever – de astroloog – te raadplegen. Het gewone dagelijkse leven was (en is in India nog steeds) voornamelijk gebaseerd op astrologische principes en fenomenen. De Rig Veda en andere Vedische geschriften bevatten tal van aanwijzingen over de oorsprong van de astrologie en haar toepassingen. De Veda’s beschouwen de factor tijd als een eenheid, die in drie componenten uiteenvalt; heden, verleden en toekomst. De Vedische astrologie is zonder twijfel de oudste, de meest authentieke en de meest wetenschappelijke vorm van astrologie. En in het Westen is haar populariteit de laatste jaren enorm toegenomen.
De Vedische astrologie kunnen we vergelijken met onze moderne wis- en natuurkunde en ze kan zonder enig voorbehoud even accuraat, gezaghebbend en authentiek worden genoemd. Ons zonnestelsel is op een bepaald moment in tijd en ruimte ontstaan en er komt een tijd dat ze ook weer zal verdwijnen. Als mensheid zijn we in staat uiterst nauwgezette berekeningen te maken van haar procesmatige verloop. Om van onszelf, als een soort ‘mini-zonnestelsel’ alle transformaties te berekenen, hebben we enkele gegevens in tijd en ruimte nodig. Indien de exacte geografische plaats en de geboortedag en –tijd van een persoon bekend zijn, kan de Vedische astrologie effectief worden toegepast. Ze is een studie voor het leven en heeft raakvlakken met vele andere takken van wetenschap, zoals filosofie, psychologie, wis- en natuurkunde, gezondheidskunde, medicijnen, astronomie, economie, religie, opvoedkunde en geschiedenis. Ze geeft in de eerste plaats een helder inzicht in wie en wat we zijn en wat onze persoonlijke rol (toebedeelde plicht) is in dit aardse bestaan. Verder kan ze niet alleen gunstige en ongunstige perioden in ons leven duiden, maar is ze ook een krachtig instrument om problemen te voorkomen of op te lossen. Ze beschikt over methoden om ongewenste obstakels te verwijderen, een gunstige dag te bepalen voor bijv. het voltrekken van een huwelijk, of voor het doen van financiële transacties. Ze is heel waardevol in het ‘matchen’ van partners en voor welk advies dan ook op het gebied van relaties en familiezaken. Maar bovenal is Jyotish een Sadhana, een spirituele discipline die ons leven kan transformeren naar de ervaring van hogere bewustzijnstoestanden.
Jyotish is een praktisch instrument om de vier doelen van het leven te realiseren, zoals deze in de Vedische geschriften worden omschreven:
- Dharma – bestemming, toebedeelde plicht, verdienste
- Artha – verwerven van rijkdom, comfort, welzijn
- Kama – vervulling van verlangens, wereldse genietingen
- Moksha – geestelijke bevrijding
De Vedische begrippen en principes van het verwerven van rijkdom en wat onder genieten moet worden verstaan, corresponderen lang niet altijd met de algemene westerse opvattingen daarover. De acties die ze met zich meebrengen dienen binnen de context van Dharma te blijven: binnen de grenzen van moraal, integriteit en onze persoonlijke missie in dit leven. Dharma is een kernbegrip van de Vedische wijsheid en impliceert het geheel van de evolutie die alles ondersteunt, en de rol en bestemming van de mens in dat grotere geheel. Het uiteindelijke doel van onze spirituele reis is de ervaring van volledige geestelijke vrijheid of Moksha. In deze verheven toestand zijn wij in volledige overeenstemming met onze Dharma, met andere woorden, al ons denken en handelen is in harmonie met de kosmische intelligentie. De cyclus van geboorte en dood (Samsara) is dan voltooid en de ziel kan volledig opgaan in de hogere sferen. Normaal gesproken komt ze dan niet meer terug in een aards lichaam.
Afhankelijk van onze staat van dienst in vorige levens, nemen we onze bagage mee als de individuele ziel klaar is voor een nieuwe geboorte in een fysiek lichaam. Die bagage is onze kwaliteit van bewustzijn, gevormd door het fijnstoffelijk lichaam, dat overgaat van het ene naar het andere leven. Als pasgeboren baby is de ziel nog heel zuiver en fragiel, maar al snel na de geboorte past de kwaliteit van het bewustzijn zich aan het niveau aan waar het aan het eind van een vorig leven is gebleven.
Het concept van reïncarnatie is een logische en rechtvaardige basis van ons fysieke bestaan zodat ieder mens altijd verantwoordelijk blijft voor zijn eigen denken en handelen. Als we geen inzicht hebben in de wet van oorzaak en gevolg, dan kunnen we ons leven heel zinloos, ondraaglijk en willekeurig vinden. Maar de Wet van Karma, die inhoudt dat elke actie een gelijkwaardige reactie oproept, is van een sublieme eenvoud waarop de hele perfectie van het universum is gebaseerd. Een leven dat zich uitdrukt door ziekte, gebrek en armoede en dat soms heel kort kan duren, is niet minder zinvol dan een lang en voorspoedig leven. Alles past perfect in het kosmische doel van geboorte, dood en wedergeboorte totdat de cyclus is voltooid.
In onze samenleving zijn we opgevoed met het idee dat doodgaan iets beangstigends is en dat je dat zolang mogelijk moet uitstellen. Daarom zijn zoveel mensen bang om dood te gaan. Alleen een wijze weet dat wij de ziel (atma) zijn en onsterfelijk zijn. het unieke van de mens is dat hij over een vrije wil beschikt, met andere woorden, de mens kan doen en laten wat hij wil. Hoewel dit volkomen waar is, geeft de Vedische astrologie ook aan dat onze levensperioden al bij de geboorte vastliggen. Immers, in wezen zijn wij niet veel anders dan de zon, de maan en de planeten – impulsen van creatieve intelligentie – die miljoenen jaren lang baantjes trekken die vooraf allemaal te berekenen zijn. Verder zijn we onderdeel van een kosmisch plan, een enkele gedachte van de Schepper, een plan dat heel perfect is en recht op haar doel afgaat. Past het eigenlijk wel in zo’n ordelijk plan dat mensen maar helemaal hun eigen gang kunnen gaan en de kosmische inhoud van dit plan naast zich neer kunnen leggen? De waarheid is dat de gedachte achter de schepping van het universum zoveel verhevener is dan het menselijk verstand kan bevatten. Inderdaad, het beperkte menselijke intellect in de normale waaktoestand laat geen ruimte voor het integreren van twee tegengestelde principes, vrije wil en lotsbestemming. De mens, als kroon van de schepping, beschikt wel degelijk over een vrije wil, maar hij kan er helaas maar beperkt gebruik van maken. In de regel zijn we het slachtoffer van ons eigen bestaan. We denken dat we ons leven in de hand hebben, maar niets is minder waar en dat is maar goed ook. Alleen zij die over een volledig vrij bewustzijn beschikken, de verlichte zielen onder ons, hebben een vrije wil. Hun vrije wil loopt precies in de pas met het kosmische plan, er treedt in dat geval dus geen enkele frictie op tussen micro- en macrokosmos. De vrije wil van de Zelf-gerealiseerde is gelijk aan de gepredestineerde gedachte van de Schepper van hemel en aarde. Alles wat de niet-gerealiseerde mens doet loopt ook helemaal in de pas met het kosmische plan, alleen heeft hij geen of nauwelijks invloed op zijn eigen doen en laten en de consequenties daarvan. Hij is een speelbal van de drie Guna’s. Door te leren begrijpen hoe we onze vrije wil voor een hoger doel kunnen inzetten worden we stapje voor stapje meer vrij. Vrije wil heeft dus te maken met de kwaliteit van ons bewustzijn. In een beperkt bewustzijn kan de vrije wil nauwelijks tot haar recht komen, in een verruimd bewustzijn steeds meer. Verkeerde keuzes maken doet altijd pijn. De Schepper heeft ons in een drama geplaatst en heeft ons de mogelijkheid gegeven zelf keuzes te maken, op elk moment van de dag en in ons leven worden we ermee geconfronteerd. De enige bedoeling hiervan is ons terug te voeren naar de bron, aan de hand en onder begeleiding van de Schepper zelf. We kunnen het namelijk niet alleen, we zijn altijd weer geneigd het beter te weten, het anders te willen, denken dat die andere weg niets voor ons is, afgescheiden van de bron is een pijnlijke zaak. We kunnen denken nog zoveel succes te hebben in de relatieve wereld, op een dag merken we dat het allemaal niets voorstelt. De verheven gedachte achter de schepping is veel perfecter dan we altijd voor mogelijk hebben gehouden en leert ons door vallen en opstaan voor het goede te kiezen.
Maar in onze relatieve wereld gebeurt niet alles op hetzelfde moment vanwege de begrenzingen van tijd, ruimte en causaliteit. De boom, het zaadje waaruit ze ontkiemt en haar verdere ontwikkeling bestaan niet tegelijkertijd. Gebeurtenissen in de wereld vinden plaats in een volgorde die door de wet van Karma wordt bepaald op de golven van de tijd. Naarmate Prakriti zich verder binnen Purusha ontwikkelt worden structuren en verschijnselen steeds complexer en beweegt alles zich binnen een steeds sneller uitdijend, zelfregulerend proces. In onszelf werkt de wet van Karma hoofdzakelijk op het niveau van Ahamkara, onze individuele identiteit, die in de geboortekaart (Kundali) door de ascendent wordt vertegenwoordigt.
Op het persoonlijke vlak kan Karma in vier categorieën worden onderverdeeld, namelijk:
o Sanchita Karma: de verzameling van al onze Karma’s
o Prarabdha: de Karma’s die wij hebben uitgewerkt
o Kriyamana Karma: de Karma’s die zich nu aan ons voordoen
o Agamana Karma: de Karma’s die nog uitgewerkt moeten worden.
Sanchita Karma is zo veelomvattend dat ze boven de reikwijdte van Jyotish uitstijgt, maar bij het interpreteren van een geboortekaart speelt ze altijd op de achtergrond mee. De andere drie Karma’s kunnen door de Vedische astrologie worden geanalyseerd en voor een verdere persoonlijke ontwikkeling worden besproken. Lotsbestemming ligt vooral besloten in de Sanchita en Prarabdha Karma’s en onze vrije wil kunnen we inzetten in de domeinen van de Kriyamana en Agamana Karma’s. Waar we op dit moment voor kiezen geldt als oorzaak voor onze toekomstige lotsbestemming, of anders gezegd: in het heden scheppen we onze eigen toekomstige ervaringen. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij het bespreken van een geboortekaart en het begeleiden van een menselijke ziel op zijn weg van duisternis naar het licht.